Godło RP

Dostępność rynku pracy w usługach hotelarskich i gastronomicznych dla osób niepełnosprawnych.

Temat:

 

Dostępność rynku pracy w usługach hotelarskich i gastronomicznych dla osób niepełnosprawnych.

 

Cel badawczy:

 

Poznanie przyczyn dla których niepełnosprawni ze średnim i wyższym wykształceniem są eliminowani z tego rynku pracy ze szczególnym uwzględnieniem stanowisk managerskich, mimo doświadczeń i kwalifikacji.

 

Uzasadnienie:

 

W realizowanych projektach, szczególnie w roku 2014 spotykaliśmy się z odmową odbycia stażu i zatrudnienia osób, które posiadają wyższe lub średnie wykształcenie i znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności. Dotyczyło to w głównej mierze prestiżowych hoteli. Nadal w tej branży osoby z niepełnosprawnościami angażuje się do prac pomocniczych, mimo posiadania stosownego wykształcenia i praktyki u osób, którym niepełnosprawność przerwało karierę zawodową w wieku powyżej 30 roku życia.

 

Prezes i Społeczny Rzecznik Osób Niepełnosprawnych Ziemi Jeleniogórskiej

 

Redakcja BRPO